Εκπαιδευτική επίσκεψη της ΣΤ’ Τάξης στα Καλάβρυτα

Στις 4  Νοεμβρίου 2021 η ΣΤ΄ τάξη μαζί με τους εκπαιδευτικούς κ. Δημήτρη Παναγιωτάρα, κα. Χρυσούλα Παυλοπούλου και κα. Παρασκευή Μίχογλου, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων. Το ταξίδι ξεκίνησε με το τρενάκι του οδοντωτού. Απολαύσαν μια πανέμορφη φθινοπωρινή διαδρομή μέσα από τα φυσικά τοπία του φαραγγιού του Βουραϊκού. Μία από τις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες διαδρομές της Ελλάδας.

Φθάνοντας στα Καλάβρυτα επισκεφτήκαν:

Το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Ιστορικό μουσείο που βρίσκεται στα Καλάβρυτα και είναι  συνδεδεμένο με τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν εκεί στις 13 Δεκεμβρίου 1943.  Οι Γερμανοί κατακτητές συγκέντρωσαν στον προαύλιο χώρο του κτηρίου τους κατοίκους της πόλης και διαχώρισαν τον ανδρικό πληθυσμό από τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους. Οι άνδρες και οι έφηβοι άνω των 13 ετών οδηγήθηκαν στο λόφο του Καππή, όπου και εκτελέστηκαν.

Τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι κρατήθηκαν προσωρινά στο εσωτερικό του κτηρίου, προκειμένου οι Γερμανοί να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα το καταστροφικό τους έργο. Στη συνέχεια το κτήριο πυρπολήθηκε, αλλά οι  γυναίκες και τα παιδιά κατάφεραν να αποδράσουν από το σχολείο.

Η  κωμόπολη φλεγόταν έπειτα από την πυρπόλυσή της από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Τον Τόπο  θυσίας (Μνημείο πεσόντων)

Ο λόφος του Καππή, όπου οδηγήθηκαν οι άνδρες και οι έφηβοι άνω των 13 ετών. Εκεί οι Γερμανοί τους εκτέλεσαν με συνεχείς ριπές πολυβόλων, σκοτώνοντας περίπου 500 (κατά τις νεότερες εκτιμήσεις) άτομα. Άλλες εκτιμήσεις μιλάνε για 600, 700 ή και πάνω από 800 άτομα· 13 άτομα κατάφεραν να γλιτώσουν.                                                                                                           

Στη θέση του εγκλήματος διατηρείται μνημείο, ως ανάμνηση των πεσόντων και του φρικτού γεγονότος.    

Την Αγία Λαύρα

Η Αγία Λαύρα είναι ιστορική μονή στα Καλάβρυτα μια από τις αρχαιότερες μονές, γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821 (το παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης του Ναού), η πρώτη, δηλαδή, σημαία του ελληνικού έθνους που βρίσκεται μαζί με τα όπλα των αγωνιστών του 1821.

 Μια υπέροχη εκδρομή που συνδύασε πολλές φυσικές ομορφιές και ελληνική ιστορία.