Ο κήπος των συναισθημάτων Β΄2

Στα πλαίσια του 1ου θεματικού άξονα των Ε.Δ. («Ζω καλύτερα – Ευ Ζην) με τίτλο «Ο κήπος των συναισθημάτων», στη Β2 τάξη πραγματοποιήθηκαν έξι εργαστήρια.


Στο 1ο και 2ο εργαστήριο επιδιώχθηκε η βαθύτερη γνωριμία των παιδιών μεταξύ τους, στόχος που επετεύχθη μέσα από παιγνιώδης δραστηριότητες παρουσίασης του εαυτού και τελικά με τη σύνθεση του «Παζλ της τάξης μας». Επίσης, κατόπιν συμφωνίας όλων των μελών της ομάδας, υπογράφηκε το «Συμβόλαιο της τάξης», ώστε να τεθούν οι βάσεις για ομαλή και αποτελεσματική συνεργασία (Φωτογραφίες 1,2).

Στα επόμενα δύο εργαστήρια, καλλιεργήθηκαν οι δεξιότητες του διαλόγου, της ενσυναίσθησης, του σεβασμού και οι μαθητές/τριες κατανόησαν και διέκριναν βασικά συναισθήματα μέσα από επεξεργασία φύλλων εργασίας (Φωτογραφίες 3,4,5), ανάγνωση και δραματοποίηση ιστοριών (Φωτογραφία 6), μέσα από κατασκευές (Φωτογραφία 7) και τραγούδια (σε συνεργασία με τη δασκάλα της μουσικής).

Στο 5ο εργαστήριο, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο συναίσθημα του θυμού. Τα παιδιά εντόπισαν τις αιτίες που τους προκαλούν θυμό (Φωτογραφία 8) και έμαθαν τεχνικές για τη διαχείρισή του (Φωτογραφία 9). Κατασκευάστηκε το «θυμόμετρο» (Φωτογραφία 10) στο οποίο ανατρέχουν καθημερινά, για να δηλώσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση και αλλαγές αυτής.

Τέλος, με αφορμή τη χριστουγεννιάτικη γιορτή, οι μαθητές/τριες και των δύο τμημάτων της Β τάξης, δραματοποίησαν και παρουσίασαν στο σχολείο και στους γονείς την ιστορία «Η χριστουγεννιάτικη μάχη του ζαχαροπλαστείου» (Φωτογραφία 11), μέσα απ’ την οποία συνειδητοποίησαν την αξία και τα οφέλη της φιλίας (6ο εργαστήριο).